Een bewuste studiekeuze maken is een investering

Gepubliceerd op 1 november 2019 om 17:42

Om een bewuste studiekeuze te maken moet je investeren: In jezelf. Dat hoeft niet in geld maar wel absoluut in tijd.

Het is een zoektocht naar jezelf:

Wie ben je? Wat vind je leuk? Waar krijg je energie van? Wanneer vliegt de tijd voorbij?

Waarmee speelde je als kind? In welke omgeving voel jij je in je element?

 

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen bij het maken van een studiekeuze. Denk er zelf over na en bespreek het met mensen die je goed kennen.

Tijdens workshops die ik regelmatig aan jongeren geef, krijg ik wel eens de opmerking. “Ja hallo, ik speelde vroeger met LEGO, ik ga later toch niet iets met LEGO doen, wat zegt dat nou over mij?” Toch zegt dat heel veel, maar daarover in een volgende Blog meer :-)!

 

In deze blog wil ik het juist hebben over die investering.

Vind je het lastig om concreet te maken, wat de antwoorden op die bovenstaande vragen zeggen over een passende studie, dan kan een studiekeuze adviseur daarbij helpen, dat kost geld. Er zijn echter ook genoeg manieren waarop je zelf op zoek kunt gaan. Dat vergt een bepaalde tijdsinvestering en discipline.

Online is er ontzettend veel informatie voorhanden. Er zijn genoeg gratis persoonlijkheidstesten en testen waarin bovenstaande vragen verwerkt zitten.

Daarnaast biedt nagenoeg iedere website van een opleider de mogelijkheid om een gratis online studiekeuze test te doen. Als ik me even beperk tot de opleiders in deze regio, dan vind je zowel bij Fontys, de HAN, de HAS, Gilde-opleidingen, ROC-Nijmegen online testen (als je op de betreffende links klikt, kom je er direct bij uit).

Neem hier eens een uur de tijd voor. Doe verschillende testen, zo komt er ongetwijfeld een rode draad, op basis waarvan je een eerste keuze/schifting kunt gaan maken. Je weet dan wat concreter welke Open dagen interessant zouden kunnen zijn om te bezoeken.

Natuurlijk zijn er buiten deze regio ook tal van andere opleiders, die weer een ander aanbod hebben en ook deze opleiders bieden online-testen aan.

 

Naast de online mogelijkheden bieden opleiders vaak de mogelijkheid om langs te komen en een gesprek te hebben bij hun Studiekeuze Centrum, ook daar kun je meestal gratis gebruik van maken. Als het goed is, zou je daar een onafhankelijk advies moeten krijgen. Hier werken deskundigen, die je ook wat verder kunnen helpen.

 

Heb je een richting of idee over opleidingen die je interessant lijken, ga dan naar een Open dag. Vaak kun je tijdens een Open dag ook bij meerdere studies gaan kijken. Ook hiervoor geldt, trek er tijd voor uit!

Tenslotte is een meeloopdag ook een hele waardevolle tijdsinvestering. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.