Stappenplan studiekeuzetraject

Met een studiekeuzetraject gaan we samen kijken naar: Wie je bent, wat je kunt, wat je leuk vindt, wat voor beroep daar bij past en welke studie je daarvoor kunt kiezen. Dit op een prettige en stapsgewijze manier.
Stap voor stap werken we samen naar jouw bewuste studiekeuze. 

Gratis kennismakingsgesprek

Tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van ca. 30 minuten, stemmen we gezamenlijk (eventueel met ouders) af wat jouw vraag is en wat ik daarin kan betekenen. Heb je een goed gevoel bij dat gesprek en vertrouwen in mij en dat de het traject bij jou past, dan plannen we een afspraak waarin we aan de slag kunnen.
Heb je geen behoefte aan een kennismakingsgesprek (bijvoorbeeld omdat je op basis van de informatie op deze websites of via-via voldoende vertrouwen in mijn studiekeuzetraject hebt) dan kun je uiteraard ook contact opnemen om direct een eerste afspraak in te plannen.

 

Stap 1: Wie ben ik?

Voorbereiding thuis

Voorafgaand aan het eerste gesprek, krijg je een aantal opdrachten, die input geven aan ons eerste gesprek. De tijd die je hieraan besteed is ongeveer een uur.

 

2 Gesprekken van ca. 1 tot 1,5 uur*

Gesprek 1

We starten met het in kaart brengen van jouw persoonlijkheid.  Middels bepaalde vragen zal ik jou gericht aan het denken zetten en komen we tot de eerste invulling van jouw persoonlijke profiel. We gaan op zoek naar jouw persoonlijkheid, interesses, drijfveren en vaardigheden. 

Gesprek 2

We gaan verder aan de slag met het in kaart brengen van jouw interesses en jouw vaardigheden en je gaat een uitgebreide online vragenlijst invullen. Deze test geeft inzicht in jouw persoonlijkheid, wat voor type ben je, wat zijn je interessegebieden.

 

* Deze 2 gesprekken kunnen ook samengepakt worden in 1 langere afspraak van ca. 2,5 tot 3 uur (een hele ochtend of middag).

 

Rol ouders

Ouders zijn niet bij deze gesprekken aanwezig

 

Stap 2: Welke beroepen passen bij mij?

Voorbereiding thuis

Met alles wat je tot nu toe over jezelf geleerd hebt en met de uitslag van de vragenlijsten, ga je zelf op zoek naar interessante beroepen, die bij jouw profiel passen. Je krijgt hiervoor toegang tot een database, waarin alle beroepen in Nederland terug te vinden zijn. 

Tijdsinvestering thuis: ca. 1 tot 2 uur.

 

Gesprek

Tijdens het gesprek van ca. 1,5 uur gaan we jouw favoriete beroepen uitgebreid bespreken, waarna we de koppeling gaan maken naar bijpassende opleidingen.

 

Rol ouders

Ouders zijn niet bij het gesprek aanwezig

 

Stap 3: Welke studies passen bij mij?

Voorbereiding thuis

Met alles wat we tot nu toe uitgezocht hebben ga je zelf op zoek naar passende opleidingen in de beschikbare database. Je ontvangt van mij tevens links of Studiekeuze gids documenten die jou meer informatie geven over alle opleidingen die jou wel leuk lijken. 

Tijdsinvestering thuis: ca. 1,5 tot 2 uur.

 

Gesprek 

We bespreken tijdens dit gesprek (van ca. 1 uur) de opleidingen die jou het meeste aanstaan, jouw TOP 3. Daarnaast bespreken we welke acties je nog kunt of moet nemen om tot een uiteindelijke keuze te komen.

 

Rol ouders

Het is mogelijk dat de ouders bij (het laatste deel van) dit gesprek aanwezig zijn.

 

Resultaat studiekeuzetraject

Na afloop van het traject  ontvang je een uitgebreid rapport met daarin jouw uitgewerkte persoonlijke profiel. Daarin staat alles wat we gedaan hebben nog een keer netjes op een rijtje. Zo kun je altijd terugkijken naar alles wat je in het traject over jezelf ontdekt hebt.

Daarnaast ontvang je een advies, om eventueel nog stappen te zetten en een definitieve keuze te maken en je in te schrijven voor jouw gekozen opleiding.

Hiermee kunnen we afsluiten, soms is het handig om nog een vervolg afspraak te maken, nadat je met het actieplan aan de slag bent gegaan.