Hulp nodig bij Studiekeuze?

Studie kiezen Mbo, Hbo, Universiteit

Met een studiekeuzetraject gaan we samen kijken naar: Wie je bent, wat je kunt, wat je leuk vindt, wat voor beroep daar bij past en welke studie je daarvoor kunt kiezen. Dit op een prettige en stapsgewijze manier. 

Gratis intakegesprek

Tijdens een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek van ca. 30 minuten, stemmen we gezamenlijk (eventueel met ouders) af wat jouw vraag is en wat ik daarin kan betekenen. Heb je een goed gevoel bij dat gesprek en vertrouwen in mij en dat de het traject bij jou past, dan plannen we een afspraak waarin we aan de slag kunnen.

 

Stappenplan studiekeuzetraject

Stap voor stap werken we samen naar jouw bewuste studiekeuze.

Stap 1: Wie ben ik?

Voorbereiding thuis

Voorafgaand aan het eerste gesprek, krijg je een aantal opdrachten, die input geven aan ons eerste gesprek. De tijd die je hieraan besteed is ongeveer een uur.

 

2 Gesprekken van ca. 1 tot 1,5 uur*

Gesprek 1

We starten met het in kaart brengen van jouw persoonlijkheid.  Middels bepaalde vragen zal ik jou gericht aan het denken zetten en komen we tot de eerste invulling van jouw persoonlijke profiel. We gaan op zoek naar jouw persoonlijkheid, interesses, drijfveren en vaardigheden. 

Gesprek 2

We gaan verder aan de slag met het in kaart brengen van jouw interesses en jouw vaardigheden en je gaat een uitgebreide online test invullen. Deze test geeft inzicht in jouw persoonlijkheid, wat voor type ben je, wat zijn je interessegebieden.

 

* Deze 2 gesprekken kunnen ook samengepakt worden in 1 langere afspraak van ca. 2,5 tot 3 uur (een hele ochtend of middag).

 

Rol ouders

Ouders zijn niet bij deze gesprekken aanwezig

Stap 2: Welke beroepen passen bij mij?

Voorbereiding thuis

Met alles wat je tot nu toe over jezelf geleerd hebt en met de uitslag van de test, ga je zelf op zoek naar interessante beroepen, die bij jouw profiel passen. Je krijgt hiervoor toegang tot een database, waarin alle beroepen in Nederland terug te vinden zijn. 

Tijdsinvestering thuis: ca. 1 tot 2 uur.

 

Gesprek

Tijdens het gesprek van ca. 1,5 uur gaan we jouw favoriete beroepen uitgebreid bespreken, waarna we de koppeling gaan maken naar bijpassende opleidingen.

 

Rol ouders

Ouders zijn niet bij het gesprek aanwezig

Stap 3: Welke studies passen bij mij?

Voorbereiding thuis

Met alles wat we tot nu toe uitgezocht hebben ga je zelf op zoek naar passende opleidingen in de beschikbare database. Je ontvangt van mij tevens links of Studiekeuze gids documenten die jou meer informatie geven over alle opleidingen die jou wel leuk lijken. 

Tijdsinvestering thuis: ca. 1 tot 2 uur.

 

Gesprek 

We komen tijdens dit gesprek tot een TOP 3 van best passende opleidingen gematcht aan jouw persoonlijke profiel. Daarnaast stellen we samen een actieplan op om jou tot een uiteindelijke keuze te laten komen.

 

Rol ouders

Het is mogelijk dat de ouders bij (het laatste deel van) dit gesprek aanwezig zijn.

Resultaat studiekeuzetraject

Na afloop van het traject  ontvang je een uitgebreid rapport met daarin jouw uitgewerkte persoonlijke profiel. Daarin staat alles wat we gedaan hebben nog een keer netjes op een rijtje. Zo kun je altijd terugkijken naar alles wat je in het traject over jezelf ontdekt hebt.

Daarnaast ontvang je een advies, om eventueel nog stappen te zetten en een definitieve keuze te maken en je in te schrijven voor jouw gekozen opleiding.

Hiermee kunnen we afsluiten, soms is het handig om nog een vervolg afspraak te maken, nadat je met het actieplan aan de slag bent gegaan.