Summertime and the livin' is easy

Gepubliceerd op 7 augustus 2023 om 14:40

Summertime and the livin' is easy...Dit is de eerste regel van een toch wel iconisch nummer, dat de meeste 35-plussers denk ik wel kennen.

Jongeren denken bij zomer en muziek vooral aan "Zwemmen in Bacardi Lemon" (lijkt me overigens ook heerlijk hoor) en dit jaar de monsterhit "Engelbewaarder".

 

Maar even terugkomend op die Summertime... is dat wel zo? Is het leven in de zomer wel zo gemakkelijk / relaxed?

Nou voor mij waren de afgelopen weken inderdaad heerlijk en easy;  Ruim 2 weken met man, onze 3 zonen, zus & zwager en hun 3 zonen op vakantie.

Normaalgesproken haal ik mijn blog-foto's van (gratis) foto-aanbieders op het internet en gebruik ik geen eigen foto's, maar in dit geval... een betere en mooiere foto 😍 om dit easy livin', te illustreren(met dank aan mijn lieve zusje 😘), zou ik op geen enkele website kunnen vinden.

 

Omdat ik zin had om een blog te schrijven in deze komkommertijd, dacht ik laat ik eens een blog schrijven over die Summertime in relatie tot het maken van keuzes (studiekeuzes of loopbaankeuzes).

 

De zomer, het warmste seizoen van het jaar waarin de meeste mensen hun langste vakantie van het jaar plannen.

 

Voor wat betreft het aspect "warmste" denk ik, dat de meeste mensen in dit seizoen wel wat easier (langzamer) leven, want als het echt warm is, worden we we lichamelijk gedwongen om even terug te schakelen. Vanaf een graad of 30-32°C is standje "elfendertig" helemaal niet vreemd en wordt dat gewoon geaccepteerd, behalve voor de mensen in de horeca, die juist dan een tandje bij moeten zetten om de mensen op de overvolle terrassen te bedienen en in de (vaak hete) keuken eten te bereiden.

Ook in warmere landen, zie je toch vaak dat het tempo waarmee men door het leven gaat, wel wat lager ligt dan in koudere landen. Toen wij vanuit Nederland, door de douane in Mexico het land inkwamen, moesten we meteen overschakelen naar de tranquilo, tranquilo-stand. Enerzijds vanwege de drukkende warmte die wij wel heftig vonden en niet gewend zijn. Anderzijds vanwege het tempo van de mensen die daar leven en werken, ze laten je gerust 15 minuten wachten om voor ons onbegrijpelijke redenen 😎 (en dat zal gedeeltelijk aan het klimaat liggen en gedeeltelijk aan de cultuur/gewoonten).

 

Studiekeuze in de zomerperiode.

Het gros van de studiekeuzes en studiekeuze activiteiten vinden NIET in de zomerperiode plaats. In april en mei moet je je officieel inschrijven voor de meeste studies dus voor wat betreft studiekeuze trajecten is vooral de periode van september tot april een periode waarin jongeren hiermee bezig zijn of de urgentie inzien van het feit dat ze een keuze moeten maken. En groot gelijk hebben ze als je jong bent heb je nog de mogelijkheid om gewoon even 2-3 maanden ongegeneerd HELEMAAL af te schakelen van alle schoolverplichtingen en alles wat daarmee te maken heeft. Omdat ik mijn werk heel leuk vind ben ik wel blij dat er sporadisch wel jongeren zijn die toch in de zomervakantie (om diverse redenen) een traject aangaan 😉, maar dat aantal is klein en dat is ook prima.

 

Loopbaan in de zomerperiode

Laat ik eerlijk zijn, als ik op vakantie ben, denk ik echt NIET na over werk, toekomstplannen, wensen. Ik wil er zelfs eigenlijk gewoon niet te veel over praten, gewoon even niets, in het "nu" leven. Ja oké, je bent zeker bezig met "wat doen we vandaag", "wat/waar zullen we straks eten", "wat willen we nog gaan zien/doen", maar veel moeilijker wordt het niet. En dat is heerlijk, gaat helemaal automatisch en werkt prima voor mij! (In ieder geval voor een paar weken). 

 

Toch zijn er ook veel media en werk-geluk-professionals die pretenderen dat de vakantie JUIST een goed moment is om goed na te denken over je loopbaan en je toekomstwensen. Onder het genot van een drankje, op je strandstoel nadenken over "Wie ben ik", "Wat kan ik", "Wat wil ik". Vakantie is op zich goed geschikt om te reflecteren op hoe je je leven leidt en waarom je dingen doet die je doet of wat je graag anders zou willen. 

Tijdens de vakantie krijg je hopelijk wat rust in je hoofd en dat zorgt ervoor dat je beter afstand kunt nemen en rustiger over dingen na kunt denken, wat je vaak een iets andere kijk op bepaalde dingen kan geven . In je dagelijkse werkende leven zit je vaak zo in een stramien en ritme dat je de andere kant van het verhaal niet kunt zien. 

 

En dan is er ook nog zoiets als een middenweg, die ook voor veel mensen geldt, namelijk dat "als je op vakantie bent, je prima kunt afschakelen, maar als je thuis bent, geen rust in de kont". 

 

Ach er is geen manier die goed of slecht is; wat voor de een werkt hoeft voor de ander niet te werken. Wat belangrijk is, dat het automatisch gaat en je tijdens je vakantie jezelf niks geforceerd gaat opleggen. Dus niet: "Ik heb nu tijd dus ik MOET nu nadenken over mijn toekomst". Maar ook niet "Ik wil helemaal afschakelen dus MAG NIET met mijn werk bezig zijn". Laat het komen zoals het komt maar probeer wel in ieder geval in het nu te leven en je bewust te zijn van dat nu. 

 

Tenslotte... ik heb me weer lekker kunnen uitleven op het schrijven van een blog. Mocht jij tijdens je vakantie (buitenshuis of weer thuis) nadenken over je studiekeuze, je werk- of loopbaankeuzes en er na jouw vakantie mee aan de slag willen, neem dan gerust contact met me op om te kijken waar ik jou eventueel mee zou kunnen helpen. 

Geniet van de nog resterende "Summertime"!!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.