Keuzegids voor Hbo en Universiteit

Gepubliceerd op 6 februari 2020 om 19:00

Elk jaar verschijnt de Keuzegids. De keuzegids is de enige echt onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen voor alle niveaus en elk jaar beoordeelt en vergelijkt.

 

Die vergelijking en beoordeling is handig als je al weet welke opleiding je wil gaan doen, maar nog wel twijfelt over "op welke school" je die opleiding wil gaan doen.

 

De Keuzegids is echter ook zeer geschikt om te gebruiken wanneer je nog helemaal niet weet wat je wil gaan studeren. De keuzegids geeft namelijk een overzichtelijk en vooral heel compleet beeld van alle geaccrediteerde opleidingen* in Nederland. De keuzegids is er voor Mbo, Hbo, Universitaire en master opleidingen.

Vooral voor mensen die op zoek zijn naar een passende Hbo of Universitaire opleiding is dit echt een heel handig middel**. 

 

Via jouw school / de school van je kind, is er ongetwijfeld een account waarmee je gratis online kunt inloggen bij de Keuzegids. Er is vaak ook een papieren exemplaar aanwezig in schoolbibliotheek/-mediatheek. Je kunt hem ook zelf als particulier bestellen, zodat je thuis op je gemak kunt neuzen in deze uitgebreide database, dit kost €35,- voor 4 maanden online toegang.

 

Door "random" eens te gaan neuzen in de Keuzegids kom je al snel bij bruikbare informatie over opleidingen. Je start bijvoorbeeld met een sector, die je interessant vindt, vervolgens krijg je alle opleidingen die binnen deze sector vallen. Je kunt het ook benaderen vanuit een lesplaats, dus bijvoorbeeld bekijken welke opleidingen er allemaal in je regio gegeven worden.

 

Door wat verder te klikken, kom je uiteindelijk tot een "Gidsartikel" waarin alle relevante informatie over een bepaalde opleiding te vinden is. Hier een voorbeeld van zo'n gidsartikel van een "random" opleiding.

Je vindt er dus o.a. informatie over de inhoud van de opleiding, de verdeling mannen-vrouwen, een uitgebreide studenten beoordeling, verwante studies, arbeidsmarktperspectieven en waar deze studie allemaal gegeven wordt.

 

Hartstikke interessant en nuttig om hier een keer een uurtje in te gaan zoeken. Je start bij een opleiding en komt zo "van de ene naar de andere" opleiding. Ik zou zeggen:  "Veel inspiratie gewenst."

 

* Geaccrediteerde opleidingen zijn opleidingen die door de overheid worden "gekeurd" en daarmee voldoen aan de basiskwaliteit / een bepaalde norm die Nederlandse overheid aan een Hbo- of Universitaire opleiding stelt.

**Voor het zoeken naar Mbo-opleidingen, vind ik de Keuzegids Mbo persoonlijk wat minder geschikt om te gebruiken als zoek- / oriëntatiemiddel, daarvoor zijn andere handigere websites.  Daar kom ik in een andere Blog een keer op terug.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.