Open dagen-dilemma’s en gratis tools

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 19:58
Frank McKenna Open dagen dilemma's

Iedereen die een studiekeuze moet gaan maken wordt bestookt met informatie over open dagen, want in het najaar (meestal in november) zijn de open dagen en dat is toch echt wel een moment dat je erbij “moet zijn”.

Gelukkig bieden de meeste opleiders de open dagen weer fysiek aan, zodat je echt de sfeer kunt proeven en voelen hoe het is om op de campus rond te lopen.

Dus maak een planning voor het bezoeken van die open dagen!!

Maar dat is dan in sommige gevallen wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog bespreek ik wat random voorbeelden van dillema's die je tegen kunt komen bij het inplannen van je open dagen bezoeken. Met veel handige linkjes en tools die je een stapje op weg kunnen helpen.

   

  Wil je een Economische Bachelor doen op een Universiteit in het Zuiden van Nederland

  Eerst naar Tilburg dan naar Maastricht en ook nog even Nijmegen meepakken? Gewoon even op 1 dag (6 november) ergens tussen 10:00 en 16:00 uur? Hoe handig...ze zijn allemaal op dezelfde dag, Niet te doen toch!

   

  Wil je een Mbo opleiding doen bij Gilde Opleidingen in Limburg?

  Voor de periode sep-dec 2021 staan er maar liefst 180 events gepland! Info avonden en X-perience momenten. Hartstikke goed hoor en er zijn filtertjes die je helpen zoeken, maar als je nog niet eens een specifieke richting weet, is het best lastig om daar een keuze of selectie in te maken.

   

  Wil je Hbo Bachelor Werktuigbouwkunde gaan doen?

  Uhm waar zal ik eens een kijkje gaan nemen? Alkmaar, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Eindhoven. Emmen, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Venlo of Zwolle?

   

  Zoals bovenstaande dilemma’s illustreren, valt het niet altijd mee om te bepalen welke open dagen je wil gaan bezoeken. Hier geldt, hoe concreter je weet welke opleidingen bij je zouden kunnen passen, hoe concreter en effectiever je die open dagen in de maand november voor jezelf kunt gaan inplannen.

   

  Lukt dat niet, omdat je gewoon geen idee hebt wat je wil, maak er dan op korte termijn werk van.

  Hier een aantal gratis tools die je daarbij kunnen helpen:

  • Bespreek het op korte termijn met je mentor of decaan.
  • Voor Mbo-ers; probeer een selectie te maken via https://www.kiesmbo.nl/
  • Voor Hbo-ers; doe online studiekeuzetesten, bijvoorbeeld via de website van Fontysde HAN, Avans, of een van de andere Hbo-instellingen in Nederland. Hier geldt, hoe meer, hoe beter, hoe bevestigender.
  • Een Bachelor kiezen bij een Hbo of Universiteit; raadpleeg de Keuzegids, daarvoor heb je meestal gratis toegang via jouw schoolmediatheek .
  • Wil je meer inzicht in je persoonlijkheid, op 123test, staan veel gratis testen en ook testen tegen een relatief kleine betaling

   

  Als je er zelf niet uitkomt en je bent bereid een investering te doen in een persoonlijke zoektocht, zoek dan een onafhankelijke studiekeuze coach, die samen met jou aan de slag gaat om boven water te krijgen, wat er nou echt bij je past en welke open dagen dus de moeite waard zijn, om te gaan bezoeken.

   

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.