Het Kooitje

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 21:50

Om me heen; in het nieuws, op social media, in mijn kennissenkring, in mijn werk, overal komt het voorbij, het lijkt de laatste tijd wel de waan van de dag.

Studenten die niet op hun plek zitten, werkenden die niet op hun plek zitten, jongeren die in een depressie raken of psychische klachten ervaren, volwassenen die in een burn-out geraken of even een time-out moeten nemen.

Wat is er toch aan de hand?

Veel mensen zitten in een kooi! Of het nu in een glazen kooi is, een gouden kooi, een kooi met open tralies, een gepantserde  kooi, een hele volle kooi; een kooi heeft altijd een deurtje maar ook soms bewakers aan de buitenkant.

Heb je iemand nodig om het deurtje te openen, heb je iemand nodig om die bewakers aan de kant te "schoppen", of kun je dat zelf?

 

Normaalgesproken houd ik van een concrete blog met tips, to-the-point, informatief en handige tools, maar ik kwam zo veel tegen dat ik wil delen en er speelt zo veel, Ik het kader van december (de maand van de lijstjes), hierbij een lijstjes-blog waarin ik wat opsommingen maak van wat ik ervaar en tegen kwam (waaronder het kooitje, wat eigenlijk de gemene deler tussen al deze verhalen is).

 

Al dat nieuws en die onrust op studie- en beroepskeuzegebied maakt dat ik me afvraag;

  • Zie/hoor ik deze berichten vooral omdat loopbaan-, studie-, KEUZES een vakgebied is waarop ik me begeef?
  • Komt het (mede) door de Corona?
  • Is de (prestatie)druk echt te hoog in studie of in werk?
  • Komt het door de economische en financiële situatie (crisis) waarin we verkeren?
  • Maakt de roerige tijd (Rusland-Oekraïne-ellende, alle klimaatstress, de agrarische wereld die in Nederland totaal op de kop wordt gezet, vluchtelingenprobleem, etc.) ons zo somber en werkt dit door in ons werk en studie "geluk".
  • Zie/hoor ik deze berichten omdat ikzelf ook één en ander aan het overdenken ben?
  • Zijn we te gepamperd dat we te gemakkelijk besluiten om "door te zetten"?
  • Komt het door het effect van Social Media en het feit dat we te pas en te onpas (anoniem) onze mening kunnen ventileren? (en daarmee bewust of onbewust mensen heel hard kunnen kwetsen of zelf gekwetst worden).

Ik heb er echt geen antwoord op.

Overal is wat over te zeggen. Je hebt links en je hebt rechts en er is een midden.

 

Over de mensen in mijn omgeving en de mensen die ik begeleid ga ik natuurlijk niet bloggen. Op mijn eigen overdenkingen kom ik graag een andere keer terug. Maar een aantal interessante items die ik deze week tegen kwam deel ik graag in deze blog, dus hierbij mijn lijstje:

Zo kan ik nog wel een hele lijst maken met interessante onderzoeken, filmpjes, uitspraken, nieuwtjes.

Overal is wat over te zeggen. Je hebt links en je hebt rechts en er is een midden.

 

MORAAL VAN HET VERHAAL: Wat in ieder geval helpt is ALS je zelf stress of onrust ervaart. PRAAT EROVER!! Zoek mensen in je omgeving waarmee je jouw onzekerheid of dillema's kunt bespreken. Je partner, vrienden, familie, collega's en ja, zelfs je leidinggevende. Ga het gesprek aan, "pratende mensen zijn te helpen". GA WANDELEN, SPORTEN, NAAR BUITEN ontspan en probeer zo van een afstand naar je situatie te kijken, probeer te "helicopteren" 

Als dat met je eigen omgeving niet lukt, zoek dan hulp. Zoek naar mensen die proberen om jou vanuit de middenpositie te helpen. Heb je hulp nodig bij je loopbaan of studiekeuze dilemma, dan zijn er genoeg mensen die je kunnen helpen. Check bijvoorbeeld de website https://studiekeuzenederland.nl/ voor studie- of loopbaancoaches in jouw regio.

 

Het is December, een maand waarin gezelligheid en warmte (letterlijk en figuurlijk) belangrijk maar niet altijd vanzelfsprekend is. Dus als je het gevoel hebt dat je in een kooitje zit, dan gun ik je in ieder geval een warm, veilig en gezellig kooitje (ik spreek uit ervaring) zoals op de foto, van waaruit je met vertrouwen aan de slag kunt gaan met het openen van je deurtje.

 


Wil je op de hoogte worden gehouden als er een nieuwe blog uitkomt? Vul dan hier jouw gegevens in en ontvang iedere nieuwe blog in je mailbox. 

 

Bronnen:

GGZ (2022). Nieuw onderzoek naar stress en prestatiedruk bij studenten

Trimbos (2022). Nemesis 3 onderzoek.

Quotenet (2022). 

MT Sprout (2022).

Youtube (2022): De avondshow met Arjan Lubach