De keuze is reuze; TV versus Opleiding

Gepubliceerd op 20 januari 2023 om 15:00

Hoe moeilijk kiezen is, daar werd ik enige tijd geleden weer helemaal bewust van.

Ik vond (na vele jaren aandringen van onze kids) 5 december wel een goed moment om onze 15-jarige TV te vervangen door een iets groter en "smarter" exemplaar. Mijn man (die dit eigenlijk totaal niet nodig vond), stemde er ook mee in, dus we gingen op TV-jacht. We moesten een keuze gaan maken voor iets voor de komende (15-20?) jaren.

En is dat gemakkelijk een TV kopen? NEE, voor mij in ieder geval niet. Net zoals een studie kiezen: Er is gewoon VEEL TE VEEL keuze.

Op zich mooi dat we iets te kiezen hebben, maar die "grote hoeveelheid aan keuzemogelijkheden" maakt het des te moeilijker om een keuze te maken. En op zo'n moment denk ik stiekem echt "Vroeger.... had je niet zo veel te kiezen,...wel zo handig. (Dat het hebben van minder keuzemogelijkheden, mensen "meer tevreden maakt" met hun keuze is ook te lezen in mijn Blog over de Keuzeparadox)

 

De TV-Metafoor

Tijdens dat TV-zoekproces kwam ik dezelfde stuggles tegen als een jongere met zijn studiekeuze tegen kan komen. En als je denkt wat gaat ze nu appels met peren vergelijken? Zoiets ja, ik ga (mijn) TV-keuze met een studiekeuze vergelijken. Dat noemen ze een metafoor, een ander woord maar eigenlijk met dezelfde overeenkomsten.


Op zoek naar een Smart-TV

Vooropgesteld: Je hebt mensen die gewoon weten wat ze willen: dat merk, zo groot, gezien bij iemand anders en die wil ik gewoon ook. Niet moeilijk doen, ik zie dat die TV goed werkt en een fijn beeld geeft, gewoon kopen, hiermee ben ik tevreden, klaar is Kees.

 

Maar als je het niet weet:

  • Je begint met wat vooronderzoek op het internet. HONDERDEN exemplaren, TIG aanbieders, je ziet door de bomen het bos niet meer en ze geven allemaal de beste en uitgebreide omschrijvingen, veel fantastische reviews van consumenten
  • Gelukkig, er zijn vergelijkingssites: Consumentengids (helaas moet je voor betalen), tweakers (handig), de Coolblue-vergelijker (tja is dit geheel objectief?).
  • Wellicht heb je bekenden, die ervaring hebben met een bepaalde TV of die er "verstand" (bijvoorbeeld een hightech broertje, zoals in mijn geval) van hebben en je wat advies kunnen geven.
  • Wat past bij je? Wat vind je belangrijk? Wat voor "kijktype" ben je? Welke features wil je?
  • Dan op naar de winkel; je loopt wat rond,...draal draal, het lijkt allemaal zo ontzettend veel op elkaar. En dan is er hulp, iemand die je een duidelijke uitleg geeft over de verschillende modellen, je kunt de TV bekijken.
  • Meestal hak je dan de knoop wel door en ga je naar huis met een mooie TV of laat je die bezorgen, waarna je lekker kunt genieten van je aankoop en als hij hangt of staat, is het bij een TV vaak ook helemaal goed en alle twijfel weg.

Op zoek naar een studie

Vooropgesteld: Je hebt mensen die gewoon weten wat ze willen: je hebt een voorbeeld (mijn moeder is kapster, mijn ouders hebben een eigen bedrijf, ik wil bij de politie) en dat wil ik gewoon ook. Niet moeilijk doen, ik zie dat het leuk is, hiermee ben ik tevreden, klaar is Kees.

 

Maar als je het niet weet:

  • Je begint met wat vooronderzoek op het internet. HONDERDEN studies, TIG aanbieders, je ziet door de bomen het bos niet meer en ze geven allemaal de beste en uitgebreide omschrijvingen, veel fantastische verhalen van enthousiaste studenten.
  • Gelukkig, er zijn vergelijkingssites: Studiekeuzegids  (helaas moet je voor betalen), studiekeuze123 (handig), De eigen Hogeschool studie-vergelijker (tja is dit geheel objectief?).
  • Wellicht heb je bekenden, die ervaring hebben met een bepaalde studie of die er "verstand" van hebben (bijvoorbeeld een decaan of LOB-docent) en die je advies kunnen geven
  • Wat past bij je? Wat vind je belangrijk? Wat voor type ben je? Welke drijfveren heb je? 
  • Dan op naar een open dag; je loopt wat rond,...draal draal, waar moet ik nu precies op letten. En dan is er hulp, iemand die je een duidelijke presentatie geeft over een opleiding, je kunt de sfeer proeven.
  • Je hakt de knoop meestal nog niet direct door, maar gaat wel naar huis met een gevoel en meer informatie over de opleiding(en) die je bezocht hebt. En als je al een knoop doorhakt, hopelijk is de twijfel dan wel weg, want als je geen bewuste en onderbouwde keuze maakt, kan die twijfel blijven, met als mogelijk gevolg > uitval.
  • Kom je er niet uit, omdat je bijvoorbeeld niet weet wat bij je past of je niet eens weet waar je moet beginnen, zoek dan hulp van een studiekeuze-professional, zodat je uiteindelijk toch jouw knoop kan doorhakken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.