Het nieuwe kalenderjaar is gestart en misschien moet jij of jouw kind dit jaar een studiekeuze maken.
In deze blog deel ik graag een aantal GOUDEN TIPS voor handige websites, die kunnen helpen bij de zoektocht naar een passende opleiding. Websites die inzicht geven en informatie verschaffen binnen de wirwar van honderden opleidingen die we in Nederland kunnen kiezen.
Ik sluit af met een extra 7e "Bonus" tip, maar die is vooral "leuk" en de betrouwbaarheid daar durf ik nog geen uitspraken over te doen.
Hier zijn ze:
Dit is een officiële studiekeuzesite die studiekiezers stap voor stap helpt bij het kiezen van een studie die het beste bij hen past. Je vind er allerlei objectieve informatie over alle erkende hbo- en wo-opleidingen van Nederland.
2. KiesMBO.nl
Dit is de studiekeuze- en beroepskeuzewebsite voor het mbo. Deze website geeft het overzicht van alle mbo-opleidingen in Nederland. Gebruik de interessetest, vergelijk opleidingen en nog veel meer.
3. De keuzegids
Dit is de enige echt onafhankelijke consumentengids die elk jaar het aanbod van de opleidingen voor alle richtingen in kaart brengt. Normaalgesproken moet je voor de keuzegids betalen (boekvorm of digitaal). MAAR zit je (kind) nu nog op school, dan kun je meestal de keuzegidsen GRATIS inzien via de bibliotheek of mediatheek van school.
4. YouTube
Op Youtube vind je ontelbaar veel video's over opleidingen en beroepen. Dus ga eens lekker "Youtuben". Je vind er filmpjes vanuit opleidingen, maar ook vanuit bijvoorbeeld een sector of bedrijfstak. Bijvoorbeeld "Wat doet een "facility manager", "Hoe ziet een dag van een verpleegster eruit", "Is werken als loodgieter iets voor mij", "Onderzoek doen met robots", etc. Het geeft je vaak een goed beeld van wat van de dagelijkse taken in een bepaald vakgebied.
Deze blog bevat waardevolle informatie over studeren in het algemeen. Je vindt hier antwoorden op vragen over het maken van keuzes, tussenjaren, aanmelden, en financiële zaken. Het is een betrouwbare bron met veel praktische informatie.
6. Studiekeuze testen van opleiders
Veel opleiders bieden gratis online studiekeuzetesten aan. Neem een kijkje op de websites van opleiders/scholen die je aanspreken en doe een aantal van deze online tests. Wellicht ontdek je een rode draad en komen er bij verschillende opleiders dezelfde aanbevolen opleidingen naar voren. Voorbeelden zijn Fontys, de HAN, Gilde opleidingen, SUMMA-college maar dit zijn wat willekeurige voorbeelden uit mijn regio. Vergeet niet ook opleiders in andere regio's te bekijken.
Extra (gewoon voor de leuk) bonus-tip:
7. Chat GPT
Tot slot is Chat GPT het proberen waard voor een globale screening. Geef aan waar je interesse in hebt en deel wellicht iets over jezelf. Chat GPT tovert een aantal opleidingen tevoorschijn die wellicht de moeite zijn om eens te bekijken. Bijvoorbeeld "Geef mij een overzicht van Mbo opleidingen met techniek en robots en die passen bij iemand die een vorm van autisme heeft. Bij mij was het resultaat 9 Mbo opleidingen met een korte motivatie waarom deze opleiding geschikt zou kunnen zijn. Of "Ik zoek een Hbo opleiding, iets met mensen, maar ik wil niet de hele dag met mensen in gesprek zijn of mensen moeten verzorgen".
Het is vooral heel leuk en interessant om eens te bekijken wat Chat GPT "ervan zegt" en of je hierdoor nog op ideeën komt, maar neem het zeker niet allemaal voor lief wat hier staat en laat het niet leidend zijn.
Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee 😊!
Reactie plaatsen
Reacties