4-Luik 'Fasen van Studiekeuze': Uitvoeren

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 11:46
Frank McKenna Open dagen dilemma's

Het studiekeuze proces bestaat uit verschillende fasen. In deze Blog ga ik nader in op de laatste en vierde fase, namelijk het uitvoeren.

Nadat in de vorige fase de beslissing is gemaakt, welke studie het uiteindelijk gaat worden, is nu het moment aangebroken om ermee te gaan beginnen. Het inschrijven voor een studie, het regelen van studiefinanciering, misschien het zoeken van een kamer. Er zijn tal van zaken die in deze fase geregeld moeten worden, alvorens er gestart kan worden met de studie.

En dan...is het zo ver...de start van een nieuwe studie, vaak een nieuwe fase in het leven.

 

Wil je op de hoogte worden gehouden als er een nieuwe blog uitkomt? Vul dan hier jouw gegevens in en ontvang iedere nieuwe blog in je mailbox. 

 

Bronnen:

Kunnen, E.S. (2011). Studiekeuze en studiekeuzebegeleiding vanuit een ontwikkelingspsychologisch gezichtspunt.

Vereniging van Hogescholen (2021). Dashboard studiesucces, uitval en studiewissel.

 Het uitvoeren van de studiekeuze bestaat eigenlijk uit 3 fasen.

Voorbereiding 

De knoop is doorgehakt, je bent eruit, je hebt gekozen. Voordat je daadwerkelijk aan de studie kunt gaan beginnen zijn er nog wel eerst "wat dingetjes" die geregeld moeten worden. 

Veel jongeren (ook wel enigszins afhankelijk van de leeftijd) hebben in deze fase echt hulp nodig van hun ouders.  Het uitzoeken van allerlei regels, inschrijven voor een opleiding met je DigiD, ga er maar aanstaan. Tevens kan in deze fase "de angst om verkeerd te kiezen" naar boven komen. Vooral bij jongeren die niet heel uitgebreid geëxploreerd hebben. Hier is het belangrijk om de jongeren gerust te stellen en nogmaals te benadrukken dat er niet één perfecte keuze is, zoals beschreven  in de blog over het verminderen van keuzestress.

Wat helpt bij de voorbereidingen is om het praktisch te maken en te structureren, want waar moet je allemaal aan denken?

Hierbij een handig lijstje:

  • Tijdig inschrijven voor de studie. 
    • Voor het mbo via de website van de opleiding
    • Voor een hbo of universitaire opleiding via Studielink

       Let erop dat je vóór 1 mei inschrijft. Bij numerus fixus opleidingen is de inschrijfdeadline zelfs al op 15 januari! 

  • Studiefinanciering regelen via DUO.
  • Het aanschaffen van een OV-kaart (als je die nog niet hebt) en het aanvragen van een studentenreisproduct via DUO.
  • Op zoek naar een kamer (indien van toepassing).
  • Zorgtoeslag regelen. Iets dat wel eens vergeten wordt, maar denk eraan, nagenoeg alle studenten van 18+ hebben hier recht op.
  • Aanmelden voor een studiekeuzecheck (voor hbo en Universiteit, daarvoor krijg je na aanmelding een uitnodiging van de opleiding).

Nog meer details met betrekking tot bovenstaand lijstje, vind je in de blogs van Hermien Miltenburg.

 

Starten met de studie

En dan is het zover de studie gaat van start. Tips die van groot belang zijn bij een goede start zijn:

  • Doe mee aan een introductie(week/dagen); hartstikke belangrijk om je snel thuis te voelen op de opleiding en nieuwe mensen te leren kennen.
  • Leer beter omgaan met de email. Op een voortgezet onderwijs (vo) hoef je als leerling meestal nog geen of weinig gebruik te maken van je mail. Dat is op een vervolgopleiding wel anders. Jongeren zijn dat nog niet gewend, maar in de overgang tussen vo en het "werkende leven" is dat wel echt van belang en wordt dat steeds meer van je verwacht.
  • Probeer een goed contact te leggen met je mentor / studentcoach/ studieloopbaanbegeleider.

De eerste weken zijn vaak moeilijk, een geheel nieuwe omgeving en nieuwe werkwijze. Gelukkig is er meestal vanuit de opleiding ook echt oog voor de beginnende nieuwe studenten en staat goede begeleiding vaak hoog in het vaandel.

 

Reflectie

In de eerste weken is alles nieuw, kunnen dingen overweldigend of beangstigend zijn. Het het is belangrijk om het even de tijd te geven. Nadat de storm van die eerste weken voorbij is en je een beetje gewend bent aan de nieuwe studie, is het na een week of 4-6 belangrijk om te reflecteren op die eerste periode. 

Heb je het naar je zin? Denk je dat je de juiste keuze hebt gemaakt? Twijfel je? Loop je tegen dingen aan? Vind je het te doen of misschien te moeilijk?

Dit reflecteren kan thuis met ouders/broers/zussen, maar ook heel zeker met een mentor.

Indien blijkt dat extra hulp of ondersteuning wenselijk is, kan er gezocht worden naar oplossingen, de studie is immers nog maar pas opgestart. Wacht je daar te lang mee, dan loop je steeds meer achterstand op. Ook als nu al blijkt dat je echt niet de juiste studie hebt gekozen, praat daarover, wie weet zijn er nog mogelijkheden om te switchen of om aan de slag te gaan met het zoeken naar wat dan wel bij je past. In het Hbo stopt ca. 27% met hun gekozen studie, in of op het einde van het eerste jaar. Dit hoge percentage wordt voornamelijk veroorzaakt door studenten die:

  1. Niet de juiste keuze hebben gemaakt, dus dan is het van belang om te gaan kijken wat wel past en dus dieper te gaan exploreren.
  2. Die het te moeilijk/zwaar vinden. Met een growth-mindset (hierover meer in een latere blog) mag je er vanuit gaan dat daar wat aan te doen is, waar een wil is, is een weg, maar sommigen hebben daarbij hulp nodig; vraag daarom, zoek daarnaar.

 

Maar gelukkig zijn er dus ook heel veel studenten die wel op de juiste plek terecht zijn gekomen. Uiteraard blijft reflecteren gedurende de hele studie van groot belang om aan te scherpen of bij te stellen op momenten dat dat nodig is.
Al met al biedt de gekozen studie hopelijk een mooie basis voor een mooie loopbaan. En vanuit die loopbaan... je weet nooit wat voor dingen er op je pad terecht komen 😉.

 

Wil je op de hoogte worden gehouden als er een nieuwe blog uitkomt? Vul dan hier jouw gegevens in en ontvang iedere nieuwe blog in je mailbox. 

 

Bronnen:

Kunnen, E.S. (2011). Studiekeuze en studiekeuzebegeleiding vanuit een ontwikkelingspsychologisch gezichtspunt.

Vereniging van Hogescholen (2021). Dashboard studiesucces, uitval en studiewissel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.